Första julklappen

Eller inte helt riktigt sant. Har slagit in åt sambon en innan men det var i "panik" så inte han skulle se den. Men den här testade jag på årets inslagning, papper och snöre som är från Panduro och etiketten från Wwf Pandaförsäljning
 
 
Jag blev skitnöjd! Simpelt, enkelt och super snyggt!

Det går framåt

Jag menar att julen närmare sig närmar sig!
Mindre en månad kvar. Och bara ett par dar till första advent. Läser på julbloggarna att vissa har börjat för länge sen med pyntet som jag vissa börjar det klia i fingrarna och gardinerna åkt upp och vissa vägrar att röra en pryl innan första advent! Det finns alla det sorter och alla gör precis som dom vill :)
 
Själv har jag satt upp gardinerna, lamporna och som sagt, är klar ute. Igår åkte stortomten fram också
 
 
Ska ni gå på julskyltningen?
Önskade jag kunde men jobbar precis som tiderna det är. Känns väldigt tråkigt men byn är liten, hinner kanske en snabb sväng runt! Man vet aldrig.
 
Nä nu ska jag ta en snabb städrunda innan min vän V kommer hit!
 

Stiftelsens "jullåt"

Är en som dyrkar gruppen stiftelsen väldigt mycket. Det här är deras nya låt, julinspirerande men tycker den var något sorgsen. Lyssna och känn vad ni tycker!
 
 

Vädret spelar stor roll

Fick höra på vädret att det skulle bli 15-20cm snö men +1 grader idag. Hur stämmer det ihop? Och det gjorde det inte riktigt heller, vaknade upp med spöregn.. En vecka kvar till advent och det är regn? Så himla tråkigt!
 
Själv är jag fortfarande dålig i förkylningen. Ska krypa ihop och fortsätta sova nu sen fortsätta byta gardiner när jag piggnat till efter en powernap! :)
 
 

Första gardinerna uppe

Tack vare min powernap idag förkylningen har satt sig i min kropp så är jag piggelin nu på kvällen. Fick ett sug att börja städningen och byta av gardiner. Så köket fick sig den första omgången! Och såklart åkte julgardinen upp :)
 
 
Efteråt strök jag klart alla andra gardiner till resten av lägenheten. Just då slog det mig en tanke att det här det sista julen i lägenhet! Jag har sagt det förr och säger det igen, nästa år har jag ett helt hus och en hel gård att julpynta! Gården kommer nog lysa upp hela byn haha :)
 
Nästa vecka blir det fortsätta städningen och gardinbyte. Men något mer pynt åker inte upp förrän första advent trots att jag jobbar hela den helgen men någon timme har jag nog ledigt att sätta upp det sista. Har ni börjat än?

Nu sitter jag med en ostmacka och Saturnus saffrans glögg, julstämning eller vad! Kommer en recension och ett par ord om den glöggen senare i helgen. Kan säga att det kommer bli fler flaskor, namn!

Nä nu ska jag fortsätta skissa på matlistan våra gäster ska ha med sig på julafton!
 

Julbak

 
Brukar ni samla in nära och kära och göra ett julbak?
Vad brukar ni baka då?

Jag och mina systrar ska julbaka om en vecka. Och vi klurar lite på vad. Lussebullar, anisgrisar och saffransskorpor blir det tydligen, och ena systern ville göra ett pepparkakshus. Vad mer kan man göra? Jag funderar på vitchokladspraliner också, ljuvliga! :)
 
 

Jobbtider

Äntligen har det blivit klart
Ledig 22 å 23, super då hinner jag förbereda i lugn och ro! Jobbar till 12 på julafton och på juldan blir det eftermiddagspass. Alldeles passande och perfekt! Har ni fått reda på hur ni kommer jobba kring jul?
 
Just nu sitter jag och dottern med en Dumle gingergread påse! Gud så smarrig, smakar jue pepparkaksdeg!
 
 
 
 

Mandarinmarmelad med vanilj

6 mandariner, ca 550g
1/2 vaniljstång
3dl vatten
2msk whiskey  (jag är fruktansvärt neg mot alkohol i maten så jag tog 2msk Blossas Frisk glögg istället, blev perfekt! Men alla gör som dom vill!
4dl strösocker
 

Tvätta och skär mandarinerna i fina bitar och lägg i en kastrull. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg ner både frön och stång i kastrullen.
Häll på vatten och whiskey (eller vad du nu vill smaksätta med). Koka upp och sjud ca 10min.
Tillsätt socker, rör om och koka upp. Sjud i ca 5-10min. Rör om och skumma av då och då.
Låt svalna innan du lägger i kylen/frysen
 
Enkelt och ljuvligt gott! Receptet har jag klippt ur en allers/hemmets tidning, kan tyvärr inte minnas vilken av de.
 
 

36 dagar och 2 veckor

... alltså, mindre än 2 veckor kvar till första advent och 36 dagar till julafton
Tiden går och vi med den, som dom äldre säger!
 
Då jag just nu står i väntan på förflyttning på jobbet å vet aldrig när dom kan ringa å säga "Imorgon kl 7 börjar du där" så har jag tänkt ta vara på den lediga tiden jag har. Så ikväll ska det göras två satser mandarinmarmelad, smarrigt värre ska jag berätta för er :) Och in i frysen tills jul! Samt någon slags bröd, har inte bestämt mig än men även det ska frysas in i väntan på julen. Recept kommer senare ikväll, såklart!
 
 
 
 
 

BLOSSA FRISK

 
Hittade den här flaskan i byns lilla icabutik. Den åkte rätt ner i korgen direkt för den har jag varit riktigt nyfiken på! Och det här blev en hit! Dock kan jag inte kalla den glögg, mer än juldryck med en taste av glögg, Väldigt fräsch och törstsläckande smak av fläder med en liten eftermsak av glöggkryddor.
 
Vi stoppade i den i frysen å drack den iskall. Mumma! En skiva apelsin och ett par isbitar i så blir det här vår välkomnsdryck på julafton.
 
Blossa Frisk får 5 av 5 tomtegubbar av mig! Det blir absolut fler köp! Som sagt, dock inte som en glögg utan som en juldryck!
 
 

Gratis julreceptshäfte från ica

 
 
 
Går ni in på någon icabutik den närmaste tiden så nappa åt er det här häftet!
 
 
 

Nyårslöfte - är det värt?

En tanke slog mig, det är ändå ganska julrelaterat. Nyårslöfte. Är det värt att lägga något sånt? Brukar man hålla det? Det vanligaste brukar, kan jag gissa, vara att man ska träna/gå ner i vikt. Eller kanske sluta äta godis/chips, sluta röka/snusa. Vad brukar ni lägga för löfte?
 
Tror det här året är det enda jag kan minnas som jag har hållit mitt nyårslöfte! Det var att jag skulle gå ner i vikt och börja röra på mig mera. Minus 6kg senare och en kondition som är såå mycket bättre sitter jag här nu ett år senare. Passande nog äter jag rotfruktchips med ett glas mjölk haha men är det gott så är det :) Faktiskt ganska skönt att ändrat sin livstil med mera rörelser och bättre mat å mindre onyttigt. Det gör nog mycket att vi är två om att ändra livstil, gubben har lyckats med 20kg på två år så där ligger jag i lä haha men är så stolt!
 
I år då? 2015, vad ska vi ändra på? Själv har jag tänkt att jag ska ta tag i att utbilda ena hunden vidare. Han sitter på så mycket styrka och klokhet så vore otroligt synd att inte ta ut på också.
 
Ni då? Har ni funderat på ett nyårslöfte? Berätta!
 
 

Jul med Ernst

Nu har fler beställningar från jultidningarna kommit. Från den här tjejen hade jag beställt två böcker ifrån, den ena är en julklapp till en som jag misstänker läser då h*n har fått en länk så den skippar jag att visa. Den andra boken är Jul med Ernst
 
 
 
Så vad tycker jag? Som alla vet är Ernst recept och pyssel lite... speciella. Men på ett bra och roligt sätt! Det fanns ett pyssel då man skulle göra en gran av grankvistar och pinnar. Men jag tänkte, varför hugger man inte bara en vanlig gran direkt istället? Ja, sen var ett par tips om blomtergrupper, lite godisrecept, strömning, sill och några pynttips.
 
Jag kommer absolut ha användning för den! Kommer göra dom fina islykterna och några recpet. Så jag rekommendrar den absolut.
 
 

Nu är det jul ute!

På god väg iallafall, även det som saknas är snön
Nu hängde jag äntligen upp granslingan, den fick plats ovanför ytterdörren.
 
 
 
 
Och en bättre bild på granen :) Skulle haft en grankrans till dörren också, ska försöka få ihop en någon dag!
 
 

Världens bästa youtube-jul

Firajul la upp den här på sin facebook sida nyss, haha ovanlig julsång men bra!
 

Granen står så grön och grann i stugan...

Hej alla läsare! 
Hur har ni haft det i helgen? Har den varit bra? Har ni börjat planera julen mera?

Själv har den varit rätt lugn. Var på utställning med min st bernhard i lördags, söndag lugn dag med min lilla familj. Klockan åtta på morgon stod jag och dottern å gjorde en fardagstårta :) Så pappan i huset fick frukost uppdukat med tända ljus överallt och till dotterns glädje tårta efter frukosten haha.
 
Nä slut pratat om "icke-jul" relaterat!

Igår åkte utegranen upp! När vi ändå höll på fick slingan oxå sättas fast + fixa med alla sladdar å kablar som nu är uppsatta överallt.
 
 
 
Efter maten hade jag tänkt gå ut och mäta lite å se vars jag sätta upp min granslinga. Jag vet inte hur ni eller andra tänker men jag känner att i år vill jag vara färdig 1 advent, inte börja med pynt och jul då. För hur skönt vore det inte att vakna upp på söndan och känna att nu är det dax för nedräkningen? Kunna gå på julskyltningen
och komma hem till ett hus som är färdigt och bara kunna ta sig en kopp glögg i soffan, allt i lugn och ro!

Förkärlek till stora tomtar

Har skrivit om mitt senaste köp, den 81cm stora tomten och om dom tre tomtarna från tradera.
 
Så som ni förstår älskar jag lite större tomtar. Förra julen fick jag två i julklapp, ca 50cm höga.
Och så såg jag i reklambladet att det finns på biltema en 120 cm stor för 699kr :) Kände hur det kliade i fingrarna men NEJ, det räcker för i år haha!
 
 
 
 

Julpåse - tips till farsdag

Vi har nu två år i rad gett min far, jag kallar det så, en julpåse. En fin presentpåse kan man hitta i lite olika butiker och fyller den med en flaska glögg, en liten prydnadstomte, pepparkakor och i år blev det Gunrys jultvål pepparkaka. Förra året, om jag minns rätt, blev det istället för tvål en påse mandel och russinblandning.
 
Enkelt, uppskattande och mer roligt än en slips.. ;)
 
 

Tefrossa.se

Sen jag skrev förra inlägget bröt min rygg ihop totalt så nu är jag liggandes platt på rygg. Bekvämaste ställningen just nu men man hinner ingenting såhär haha!
 
Så laptopen på magen började jag kolla upp vars jag kan hitta glöggteet jag skrev om. Hittade den här sidan. Perfekt!
 
Klicka på bilden kommer ni dit direkt
 
Där fanns otroligt mycket gott att välja på! Och dessutom bra priser! Dessutom hittade jag det jag sökte inom te, glöggte, lussete och ett såkallade julte. Blir absolut en beställning!
 
 

Startar advent i förtid

Tack vare all snö som fortfarande ligger kvar och kylan som biter i kinderna -15 grader imorse när jobbet kallade! Burr!
 
Så när jag komme hem satte vi upp ljusslingan i takknocken!
 
 
 
Såhär såg det ut förra julen. Har inte satte upp "granslingan" än alltså den flerfärgade som sitter fast till altan. Får se om vars den hamnar i år, ska klura ut lite :)
 
Har ni satt upp några slingor än?

Snö och kyla

Som christmas_ilove på instagram skrev: "And for everyone who´s asking: I love north sweden"

Just nu har vi -12 grader, någon cm snö, stjärnklart och fullmåne. Helt underbart! 
 
 
 
Och där syns en av mina vovvar i full språng från förra vintern
 

Har bakat kladdkaka, väntar på att Bonde söker fru ska börja och har det alldeles.... lugnt! Skönt skönt!
 
 

Matsal

I vårt blivande hus är det ett rejält stort vardagsrum som vi har tänkt dela på, en del tvrum och en del matsal. Att få inreda ett rum, eller ett helt hus för den delen, precis som man vill och dessutom som man nu kommer få ha hela ens liv är lycka!

Och är det något jag gilla så är det inredning. Vi har tänkt satsa på en naturinspirerad inredning i matsalen. Tapeterna är redan valda och bordet ser jag framför mig hur det kommer se ut. Det här var en riktigt fin julinspirerad bild jag hittade.
 
 

Tävling hos Rockabillygirl

 
Självklart är jag med och tävla, gör det ni också!
 

Pepparkakste

Äntlige lite lugn och ro!
Så sänker mig ner i soffan med en nybakad bulle, macka med soltorkade tomater och en kopp te. På tal om te! Nu när jag ha dragit ner på kaffekopparna så har jag blivit te-galen istället. Gick in på te butiken i stan för ett par dar sen och hittade denna påsen.
 
 
 
 
 
Hur smakade den? Ljuvligt! Kolla bara hur det ser ut. Doftade lite smått annourlunda, smakade nejlika dvs pepparkaka! Dock, smaka den ganska svagt som löste brukar göra, som jag tycker iallafall. Men som sagt, den var riktigt god ändå och jag rekommenderar den starkt! Priset låg på 35kr för den här lilla påsen så många koppar per dag blir det inte!
 
På en mammafrukost fick jag smaka ett glögg-te! Vilken underbar smak! Nästa te köp blir självklart en sån påse :)
 
 
 
 
 
Kan ni rekommendera något gott te? Behöver ej vara med "jul smak".
 

Tävling hos Victorias Jul

 
 
Gå in på Victorias Jul och tävla ni också!

hejtomtegubbar är tillbaka!

Förlåt alla läsare!
Men bloggen har kommit undan skyn ett par dar nu. Det har varit så fullt upp! Jag har inte ens hunnit skriva ett ynka inlägget! (och som vanligt med småbarn dessutom hann jag bara skriva dom där raderna innan hon hann riva ner halva badrummet..) Men!
 
Ikväll kommer många inlägg! Jag ska visa det jag har bakat ur en av alla jultidningar, det kommer några bilder osv. Så håll er uppdaterade här. Just nu håller jag och dottern på med kanelbullebak. Degen står o jäser just nu så ett par minuter över! Nästa bullbak blir lussebullar :) Kommer nog bara kunna hålla mig en vecka till!
 
 
 
Nä dax att googla fram någon middagsrecept!