Magsjuk på julafton

Det är absolut min värsta mardröm!!

Jag har barn på dagis (=största smittorisken) samt att jag blir alltid sååå dålig!!! Liggandes i en vecka! Plus att de är så fruktansvärt otrevligt! Än så länge har jag klarat mig under julhelgerna. Peppar peppar. Har ni råkat ut för magsjuka under jul?
 
 
 

rustas jul

Var förbi rusta igår och kollade. Var mest bara ljusslingor som kommit ut. Var sugen att redan nu köpa en flerfärgad julgransslinga, som jag skrev om i förra inlägget, men det kändes tidigt. Vill ta de till första advent,  då blir de in o förstöra pengar!:) Dom här djuptallrikarna från rusta blir de också! Kommer att användas till julafton till grötlunchen! :)
 
 
Kanske oxå dom här muggarna, matcha lite ;)
 
 
 

flerfärgad ljusslinga

En tanke och idé slog mig: i år ska vi ha en flerfärgad julgransslinga till utegranen! Hur vackert är inte de? Istället för dom gamla vanliga slingorna. 
 

 

kokat lingonsylt

 
Namnamn! Ni måste hålla med om att hemmagjort alltid är godast?
 

Julkaffe

 
 
Skrev i ett tidigare inlägg om ett recept om julkaffe av Ernst. Kunde inte hålla mig så jag testade mig en kopp nu till muncj. Ljuvligt gott! Istället för att ha en kanelstång att röra med så pudrade jag över lite kanel. Smaskigt! Rekommenderas starkt!

tack till er läsare!

De är ni som gör att jag vill fortsätta blogga och skriva om det jag gillar mest! Statistiken ökar varje dag,  superduper kul! 
 
Vilka är ni? Ålder? Har ni själv en julblogg? Ris och ros? Vad vill ni läsa mer/mindre om? :)
 
Jag avslutar den här dagen med en norrskensbild. Fick se norrsken på hundarnas kvällspromenad nu. Glädjen att bo här uppe!
 
 

Flaskförkläde nr 2

 
Nu har jag bara 2 till kvar att brodera. Roligt måste jag säga! Har aldrig någonsin broderat förr men fick nån tanke när jag fick hem en katalog. Samt har en löpare oxå att brodera men den få vi ta under hela nästa år att göra klar!

icakuriren härliga jul

I år går icakuriren ut med två tidningar istället för ett enda häfte. Första numret kommer ut 27 oktober med temat mat och godis. Sen kommer nummer 2 med temat pyssel 14 november. Både två för endast 99 kronor! Jag beställde direkt en prenumeration! Du kan också göra det på http://harligajul.prenservice.se
ursäkta att jag inte länka direkt men det går inte på plattan och har ingen dator just nu..
 
 

Julkaffe a la Ernst

Receptet räcker till ca 10 koppar kaffe
 
1 msk kardemummakärnor
Kaffe efter önskemål och mängd
2 dl grädde
10 tsk råsocker
10 st kanelstänger
Gör så här:
Krossa kardemummakärnorna i en mortel.Tillsätt kardemumman i kaffet när du kokar ditt kaffe.Spara lite till garnering.Vispa grädden lätt.Häll upp kaffet i en kopp och rör ned en tesked råsocker.Toppa kaffet med en klick grädde och strö över lite kardemumma.Stick ned en kanelstång att röra om med.
 
Hittade det här receptet. Kommer testa så fort julen står vid dörren!
 
 

Myskväll, te och choklad

 
Ni ser på bilden hur jag har de just nu. Plus tända ljus överallt i lägenheten.
Så. Vad tyckter jag om fazers nyhet? Fazer winter edition med äpple, caramel och hasselnöt
Till en början känner man bara den starka smaken av den 47% mörk chokladen. Men senare kommer äppelsmaken ifatt som gör att den mörka smaken blir mer mild. Är även lite knaprigt och segt när man tuggar, gissar att det är karamell? Hasselnöten dock, den hade då jag missat om man inte såg småbitarna i chokladen. Åpple och mörk chokladen tog all smak. Och inte var det dåligt för de! Jag kommer absolut köpa den igen, dock närmare jul. För att ha den här som någonting sött på efter julbordet på julafton, gärna det!
Jag ger den 4 av 5 tomtegubbar!
 
 
 

 
 
 


Fazer winter edition

 
Titta vad jag hittade i vår lilla byaffär! Här ska provsmakas! 
Jag påminner om rrecensioner om morbergs julbok. Ingen som har läst den alls?

hej tomtegubbar...

....slå i glaset och låt oss lustiga vara
 

Nej nu menar jag inte min blogg! Ligger ihopkrupen i sängen, väntar på johnblund å lyssnar självfallet på lite julmusik. Hoppas jag vaknar upp till det bättre imorgon. Dottern är dunderförkyld, sover just nu men vet aldrig hur natten blir :( och ena hunden är dålig i magen, likaså min mage är i protest + huvudvärk! Kan behöva lite sömn så allt blir bättre, förhoppningsvis! 
Godnatt
 
...psst.. -1,3 grader och stjärnklart just nu.. 
 
 
 

recensioner morbergs önskas!!

Står i valet och kvalet. Älskar morberg och hans recept och böcker. Men har inte hans julbok, Morberg firar jul
 
Är den bra/dålig? Värd pengarna? Bra recept/konstiga recept? Något mer än recept i den? Var köpte ni eran?
Ge mig era recensioner! Här i kommentarerna eller skicka länk om ni skrivit på er blogg. Tack på förhand!
 
 

När får man börja pynta??

Redan nu?? Åh vad det kliar i fingrarna! Bara byta gardiner kanske? Inte bli de bättre av det ha blivit väldigt mycket kallare. Hur blir det då när snön kommer senare i veckan? Då kommer adventsgranen fram haha ;) 
 
Idag plockade vi då fram mössor å vantar. Och vinterjackor å skor ska inhandlas nästa helg. Äntligen kommer vinter!
 
 
 
 
Tillägg kl 17.10
 
 
Jag kunde inte hålla mig, nu åkte den här fram!!:D
 
 

Snö i norrland

Såg den här på facebook. Kommit snö i kiruna idag! På onsdag kommer de hit till Västerbotten!! Äntligen=)
 
 

Redan jul?

Ser många ha skrivit om att rusta ha tagit fram sina julsaker. Redan? Nog kändes det tidigt, trots julnörd som man är själv haha. Men de blir en stadsresa nästa vecka så då ska jag nog hinna förbi på rusta och kolla lite :) 
 
I helgen är det en jobbarhelg för mig. Så ni få ha till godo för dålig uppdatering! Är bara hem på en snabbvisit. Ikväll blir det kräftskiva med två andra familjer å deras barn. Så dottern kommer få leka av sig lite och vi få äta kräftor,  aldrig någonsin gjort så de blir spännande :) 
 
Nä, jag bjuder på en härlig snöbild stod på vädret i lokala tidningen att det ska bli tidvis snö på onsdag! Yeey!
 
 

Saffranspannacotta

 
 
Ingredienser
 
1 vaniljstång
 
5 dl Norrmejerier Mellangrädde
 
2 kuvert saffran
 
1/2 dl strösocker
 
2 gelatinblad
 
1 dl pepparkakor, krossade
 
Instruktioner
 
Dela vaniljstången på längden. Koka upp grädde, saffran, vaniljstång och socker. Låt grädden sjuda i 15 minuter. Tag upp vaniljstången och skrapa ur den i grädden. Låt under tiden gelantinbladen ligga i blöt. Krama ur dem och låt dem smälta i den varma vaniljgrädden. Häll upp pannacottan i vattensköljda koppar. Låt stelna i kyl ett par timmar. Dekorera med pepparkakssmul.
 

Till jul brukar de bli många sånahär. För vad är det jag säg, saffran och pepparkakor. Favoriter! På julafton brukar jag göra en "smet" som jag bara delar ut i små portions/smakbitar i ex snapsglas (engångsplast) så att man få i sig nåt söt och gott efter julbordet men bara smakbit när man är så mätt :)
 
 
 

linea jul och husköp


 
 
 
 
Blir absolut en beställning! Skulle gärna vilja ha ett par (flera...) nya gardiner. Men de är lite onödigt dock då vi nu bo i lägenhet med ett fönster per rum å nästa jul kommer vi bo i ett stort hus! Ha nog inte skrivit de, å har sett flera julbloggar oxå har eller ska, att vi ska köpa hus. Eller de är en gård rättare sagt:) Så nästa jul har jag tvåvåningshus PLUS en heeel gård att pynta. Yeey! 

Pepparkakskola

 
alltså... hur goda är inte dom här? Mina favoriter! och dessutom göra dom själva, blir dom ännu godare!
 
Receptet gäller för 60 st
 
Ingredienser
100 g Smör
2 dl vispgrädde
3dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
2 tsk pepparkakskrydda
 
Gör så här:
 
Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsocker. Koka utan lock, ca 15 min i en vid kastrull eller 30 min i en gryta med mindre botten. Rör om då och då tills smeten håller ett kulprov. Smaksätt med pepparkakskrydda. Häll upp smeten på en oljad plåt. Låt svalna, skär eller klipp i bitar. Slå in i papper och förvara kallt.
 
 
 
 

En vit jul

"Att önska sig en jul utan en pappa som dricker för mycket
 
Som barn ska man önska sig fina leksaker i julklapp. Inte önska sig en jul utan att ens pappa dricker för mycket.
 
Vet att jag inte är den enda. Inte den enda som haft den där stora klumpen i magen varje julafton för att min pappa ska dricka för mycket. Den känslan av otrygghet på en dag som ska vara årets mysigaste dag önskar jag ingen. Varje julafton så länge jag kan minnas har jag haft den känslan. Den känslan som bara alkohol och vuxna människor kan få en att känna. Julafton ska inte handla om vuxna och alkohol. Den ska handla om att vara tillsammans och att få känna sig trygg. Som barn ska man önska sig fina leksaker i julklapp. Inte önska sig en jul utan att ens pappa dricker för mycket."
 
Ett urklipp från vitjul.se. Alla barn har rätt till en vit jul!

Där kan du skriva ner ditt namn och med heder o samvete lova att avstå från alkoholhaltiga drycker över 2.25 %. Själv kan jag mer än gärna bara dricka must å avstå från allt med provent överhuvudtaget utan att skriva ner det men är en smart idé då dom skänker 1 kr per namnteckning till Upplevelsepresent.se. 
 
Har aldrig förstått det där med alkohol och jul? Kommer nog aldrig förstå det heller... 
Jag skriver ner mitt namn, gör du?
 
 
 
 
 

Brev till tomten

Tomten 173 00 Tomteboda
Man kan också maila till tomten: [email protected]
 
"Barn började skriva till Tomten i Sverige för omkring hundra år sedan. Förr gick breven till tidningen Jultomten, men sedan den lades ned på 40-talet har breven skickats till Tomten på Posten. Först var det posthuset på Skansen som skötte det praktiska. Men sedan 1983 kommer Tomtens brev till Tomteboda. På 40-talet började även barn i andra länder upptäcka att Tomten bor i Norden och sedan dess kommer en stor mängd brev från utländska barn.
Julen är hektisk för Tomten i Tomteboda som får omkring 100 000 brev varje år. Breven innehåller allt från önskelistor och presenter till kartor och tips. Det är främst barn från Sverige som skriver men också från resten av världen. Alla barn som skriver brev till Tomten får ett svar och en liten gåva. Det gäller även dem som skickar sina önskelistor till Tomten via Internet, förutsatt att de lämnar sin postadress"
 
Min dotter kommer att skicka i år, kommer era barn göra de?
 
 

Frågestund!

Ser att bloggen har ökat drastiskt i läsare! Jätte jätte kul!

Då tycker jag att vi kör en frågestund så ni få veta mera om mig! Kan vara julrelaterat eller inte. Tillbaka kommer frågor jag undrar om era läsare :) Men det tar vi då! Fråga på nu så svarar jag om ett par dar!
 
 

Tomte med lykta SÖKES!

Nu gör jag en förfrågan till alla mina läsare!
 
Vars kan man hitta en tomte med lykta? Halvstor, ca 50cm, som ska/kan stå ute? Jag tycker de är så himla fint och hemtrevligt! Tradera bruka de finnas men de blir så höga bud. Alldeles förståeligt då dom är så söta! Vilka affärer brukar ha? Jula? Rusta? Eller kanske finns att beställa? Fast då är man så rädd att dom ska gå sönder i frakten.
 
 
Bild från google

Minusgrader

 Är ledig idag så innan sambon for och jobbade väckte han mig "Det är minusgrader ute!" Gissa vem som flög upp och såg i mitt inre en meter snö haha. 
 
 
Nja... Kanske inte... Men det är viitt på backen iallafall! Läste i gamla anteckningar att den försts snön kom den 29 sept förra året. Dock var förra årets vinter löjlig. Ingen snö och plusgrader hela vintern! Och blank is! Nä tomten, jag önskar mig massor av snö och lagomt kallt!:)

Lite mera julmys!

Vill tipsa om julmys du kan se från mobilen!
 
Facebook:

Gilla "I love christmas" för dagliga fina bilder på allt omkring julen och vinter. Vissa bilder är så otroligt fina!
 
Instagram:

Dom här följer jag som också lägger ut flera stycken bilder och filmer per dag; hollly_jollly_christmas, who_ville, christmas_ilove, pinchofcrinch, christmas_allyear2014, ilove_christmas, days_until_christmas, christmasyeararound, _whoville_, christmasforever_, christmas_magic
 
Det var nog alla jag följer iallafall. Ni förstår att jag får se många julbilder ;)
 
Appar;
 
Tomten: Det är ett spel som går ut på att du kör tomtens släde och ska försöka kasta ner julklapparna ner i skorsternarna. Det är olika nivåer och blir bara svårare och svårare dock har jag inte ens lyckats ta mig ifrån nybörjarnivån. Är ganska svårt, tycker jag!
 
Snöfall levande bakrund: Är precis som det låter, går att välja fina jul/vinterbakrunder med fallande snöflingor. Har inte kollat in den här speciellt noga då snö känns lite väl tidigt än! Testade sätta på appen en gång och man fick riktig vinterkänsla. Var lika verkligt som att sitta och titta ut genom ett fönster :)
 
Det var nog det jag kunde tipsa om, än så länge! Ha du nåt att tillägga om en app, instagram eller från fejjan, varsågod och kommentera! :)
 
Avslutar med en bild från instagram
 
 

gravad lax macka

 
Jag njuter!! Till jul brukar jag hellre vilja ha romsås men lika gott ändå! Räkorna fick hänga med, lite rester ;)

Gunry Pepparkakstvål

vad för julsak står kvar året runt hos dig?
 

Jag är ganska (väldigt) duktig att juldagen, senast nyår, plocka bort all jul prydnader för då är jag less. Kanske inte konstigt när man börjar redan nu ;) Men en sak som står kvar sen förra julen och väntas på att användas:
 
 
 
Sen finns de även andra jullukter från gunry tvålarna: Äpple och kanel, Apelsin och nejlika och Polkagris. Min favorit är såklart pepparkaka och på andra plats Apelsin och nejlika. Luktar så fräscht och härligt juligt! 
 
Vilken är eran favorit? Har ni någon annan jultvål att rekommendera?

frost

 
Tyvärr en bild från google! För att inte ens här uppe i norr ha vi haft någon frostnatt, än. Nämen, lite kyla, frost och lite snö skulle sitta väldigt bra i den här jullängtan :)
 
 
.... förresten!! Första julklappen blev inslagen igår! Ha ni slagit in, eller för den delen, köpt någon julklapp än?

spotify

Kan ni rekommendera en bra jullista på spotify?
 
 
 

lussekatter och pepparkakor

Mina två julfavoriter. Plus glögg. Och ingen julfantast har missat att det är saturnus årets två glöggsmak. Förutom jag som läste det nu, heltidsarbetande småbarnsförälder som man är :) men nu sover alla djur och barn så hinner jag kika på dagens nyheter. Samt blossas lavenderglögg. Hade nästan rätt, gissade på lakrits! Dock kommer jag inte köpa den och provsmaka, sorry men starkglögg är absolut inte min smak. Men lusse och pepparkaksglöggen kommer inhandlas så fort dom kommer ut. Snutta, lukta, smaka och rerecensera! Ännu nåt att längta till!
 
 

ännu fler tomtar

Japp, för ett par dar sen kom mitt tradera paket hem.
 
 
Jätte söta tomtar! Frågan är vars ska ställa dom i våran lilla lägenhet :) det problemet få jag väl ta när det är dax å julpynta längtar!!
 
 
Även broderat klart första "förklädet" till glöggflaskorna. Bara tre kvar, som har andra tomtefigurer på. Ni får se när dom blir klar en efter en! Till och med sambon (som jag nämt förut inte är lika julsjuk som jag ;) ) sa att vi måste jue ha många glöggflaskor till jul som vi måste sätta dom hära på. Glöggälskande som jag är hoppa jag och klappade händerna av förtjusning! Nästan iallafall.
 
Imorgon släpper blossa årets smak. Spännande!

okej, jag få erkänna...

....jag är nog (jul)skadad. Fast på ett positivt sätt. Enligt mig iallafall, inte enligt min sambo :) och en sak till är säker, jag är då inte själv om de! Men var
 

Nåt nytt i Jul branschen? Tja, det blossa ha skrivit på sin fb sida om årets smak har väl ingen missat? Jag tror själv att det kommer bli lakrits smak. Fast i och försig, vad ha Frankrike med det? Ja, vi få väl vänta helt enkelt. 
Här hemma är julpappret, snöre och små saker till adventsljusen inhandlat från panduro. Ni få se slut resultatet när det börjar närma sig!
 
 
Samma dag kom även paket från Ateljé Margaretha. En löpare och 4 st typ små förkläden som man kan sätta på flaskor, super söta! Så jag broderar som en tok just nu, även där kommer bild när jag är färdig! 
Och idag vänta jag paket från tradera. Lägger ut bild när de kommer men gissa vad det kan vara? Tomtar kanske? ;)
 
Så nu ha min kära karl satt "köp stopp" mera den här månaden. Haha! Det få vi se om, månaden är lång och julen är inte långt bort... ;)